De “vierkanten koppen stijl” is bedacht door kunstenaar Erlend Steiner Lovisa. Toen hij de kunstacademie in 1993 in Den Bosch volgde, heeft hij deze stijl ontwikkeld. Het idee achter het vierkante hoofd is geleidelijk ontstaan in een schetsboek en gaf hem een duidelijke houvast tijdens het tekenen. Het is een unieke stijl. Alle voorwerpen werden vierkant en kregen een oog en gingen leven. Door de simpele vormgeving kan Erlend zich volledig op de uitvoering en het verhaal richten. Ergens aan het hoofd zitten 3 haren; ditzelfde beeld stelt ook de handen voor. Door de jaren heen tekende Erlend schetsboeken vol.

In 2003 is er voor het eerst een boek uitgekomen met zijn illustraties: “Voorleesverhalen” geschreven door Nettie Stender. De “vierkanten koppen stijl” spreekt jong en oud aan en is fris en duidelijk. Erlend staat ook bekend om zijn schilderijen met gezichtsloze vrouwen die je kunt zien op www.steinerlovisa.nl De “vierkanten koppen stijl” staat daar los van. Een overeenkomst tussen de twee stijlen is dat Erlend veel details weglaat om alleen te laten zien wat nodig is en zijn idee te versterken. 

Later heeft de vader van Erlend de namen Bart en Trix bedacht. Toen ontstond het idee voor de “Bart & Trix” serie om de “vierkanten koppen stijl” te laten leven. Vanaf 2018 is “Bart & Trix” te zien op YouTube. Erlend maakt ook TikTok video’s en gebruikt daarvoor vaak ideeën uit de schetsboeken. Ook is zijn zoon Luit inmiddels helemaal betrokken bij Bart & Trix en zeer enthousiast en wil nu cameraman worden als beroep.

Erlend Steiner Lovisa 2021